Устройство на спирачната система

Макар принципът на работа на спирачната система да изглежда елементарен, използването на спирачката е повече от натискането на спирачния педал. Устройство е изградено от множество елементи и се среща при всички видове превозни средства.

Автомобилните спирачки разчитат изцяло на хидравлика. При натискането на педала в спирачната система се задейства хидравлична спирачна помпа, упражняваща налягане върху спирачна течност, която посредством спирачни тръбички и спирачни маркучи го предава към спирачните апарати.

Тези тръбички са непосредствено поставени до спирачния апарат, който е монтиран на всяко едно колело от автомобила. Всеки спирачен апарат държи чифт спирачни накладки, които са поставени около тежък метален диск, наречен спирачен диск. От своя страна пък спирачния диск е захванат на главината на всяко колело.

Когато настъпи момента, натискането на педала активира цялата система, а спирачните накладки посредством притискане към спирачния диск създадат триене топлина. Това моментално преобразува кинетичната енергия в топлинна и води до намаляване на скоростта или спиране.

 

ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРЕДЛАГАНИТЕ ОТ НАС НАКЛАДКИ

Барабанни    Дискови

 

  • Изработени са от материал ограничаващ неблагоприятните ефекти като свирене, запалване, неприятен мирис или начупване по време на спиране

  • Отлично сцепление и висока плавност при спиране

  • Поддържане на стабилен и постоянен коефициент на триене при различна температура и налягане, с висока ефективност при сухо или влажно време - подходящи за различните атмосферни условия, включително и през зимния сезон.

  • Незначително износване на накладките и спирачния диск, което води до дълъг период на експлоатация

  • Накладките не съдържат азбест и тежки метали. 

  • Накладките удовлетворяват изискванията на ECE-R 90, т.е. че показателите им се отклоняват не повече от ±15% от тези на накладките за първоначално вграждане.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ НАКЛАДКИТЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ СМЯНА?​​​​​​​

Най-важният въпрос, измъчващ редица автомобилни собственици е кога наистина накладките се нуждаят от подмяна ? 

Ако не обръщате внимание на знаците, че има някакво смущение, то колата ви сама ще се погрижи да бъдете уведомени. 

Повечето съвременни автомобили разполагат с датчик за износване на накладките, който известява на таблото за износването на самата накладка.

Стържещ или свирещ звук по време на натискането на спирачния педал е също индикатор, че дебелината на фрикционният материал е намалял и е дошло време за смяна. Той трябва задължително да бъде с дебелина поне 3-6 мм. А визуалната им проверка при техник може да разкрие колко живот им остава.

А може би най-неприятната индикация за това, че нещо не е наред е пулсацията на педала и вибрация на волана по време на спиране. Това означава, че по всяка вероятност има крив спирачен диск. Той не подлежи на ремонт и ще се наложи неговата смяна.