Автомобилните масла - какво трябва да знаем за тях

Автомобилното масло е най-важната течност в автомобила, която осигурява смазване и охлаждане на двигателя. Ето и най-важните неща, които трябва да знаем за автомобилните масла:

Типове масла

Съществуват различни видове масла, като минерални, синтетични и полусинтетични. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, като например синтетичните масла често са по-скъпи, но предлагат по-добра защита и по-дълъг живот на двигателя.

 1. Минерални маслаТова са основни масла, произведени от рафинирани минерални масла. Обикновено са по-евтини от синтетичните масла, но обикновено изискват по-честа смяна поради по-бързото си разграждане. Подходящи са за по-стари двигатели.
 2. Синтетични масла: Тези масла се произвеждат изцяло от химически съставки и предлагат по-добра защита на двигателя, особено при високи температури и натоварване. Те обикновено са по-скъпи от минералните масла, но имат по-дълъг живот и предлагат по-добра производителност.
 3. Полусинтетични масла: Това са смеси от минерални и синтетични масла. Те предлагат компромис между цена и производителност, като комбинират някои от предимствата на двата типа масла.

Вискозитет

Това е мярката за течността на маслото и как то се движи при различни температури. Обикновено вискозитетът на маслото се означава с числени стойности, като 5W-30 или 10W-40.

 1. Първото число (например 5W): Представлява вискозитета на маслото при ниски температури. По-ниско числото означава по-лесно стартиране на студен двигател. Буквата "W" означава "зима" (от английското "winter").
 2. Второто число (например 30 или 40): Представлява вискозитета на маслото при високи температури, когато двигателят е вече загрят и работи. По-високото число обикновено означава по-голяма защита при високи температури.
 • Обикновено маслата с по-ниско първо число (например 0W или 5W) се препоръчват за студени климатични условия, тъй като те предлагат по-добра текучест при ниски температури и по-лесно стартиране на двигателя при ниски температури. 

 • Маслата с по-високо второ число (например 30 или 40) предлагат по-добра защита на двигателя при високи температури и обикновено се препоръчват за автомобили, работещи в по-топли климатични условия или при по-високи натоварвания.

Стандарти на автомобилните масла

 

API (American Petroleum Institute): API е американска организация, която определя стандарти за автомобилни масла в САЩ. Техните стандарти обикновено включват буквени обозначения като API SN, API CJ-4 и др. 

 • API SN: Това е най-новата категория за бензинови двигатели и предлага по-висока защита срещу окисление, износване и образуване на отлагания в сравнение с предходните категории.
 • API SM, SL, SJ, и др.: Представляват по-стари категории, като SM е предишният стандарт, последван от SL, SJ и т.н. По-новите категории обикновено включват по-добри характеристики за смазване и защита на двигателя.
 • API CK-4: Тази категория е създадена за новите дизелови двигатели и предлага подобрена защита срещу окисление, износване и образуване на отлагания.

ACEA (Association des Constructeurs Européens d'Automobiles): ACEA е европейска организация, която определя стандарти за автомобилни масла в Европа. Техните стандарти включват категории като ACEA A3/B4, ACEA C1/C2/C3 и други.

 • ACEA A: За бензинови двигатели на леки автомобили.

 • ACEA B: За дизелови двигатели на леки автомобили.

 • ACEA C: За леки автомобили с катализатори.

 • ACEA E: За тежки дизелови двигатели на камиони и автобуси

  JASO (Japanese Automotive Standards Organization): JASO е японска организация, която определя изискванията и спецификациите за масла, които се използват в японските автомобили, мотоциклети и други превозни средства.

  ISO (International Organization for Standardization): ISO е международна организация, която определя стандарти за масла и смазки в различни индустрии, включително автомобилната промишленост. Някои от техните стандарти, свързани с автомобилните масла, включват ISO 9001 и ISO 14001.

  Спазването на стандартите за автомобилни масла е от съществено значение за осигуряване на правилната работа и защита на двигателя. 

  Може да се доверите на нас при избора на масло за вашия двигател, като ни се обадите ☎️046664077 за консултация. Наш специалист ще Ви препоръча правилното масло, отговарящо на всички изисквания и спецификации според вашия автомобил, съобразени обаче и с климатичните условия, където ще бъде шофиран той. Тук може да разгледате предлаганите от нас масла.